Om

Gregor Bergquist fotografi

Om mig som fotograf

Familjeliv, vilda djur och natur

 

Under gymnasietiden började jag fotografera tillsammans med mina vänner, främst Fredric Rylander, som varit med en hel del i min blogg, Anna Pella och Sara Mac Key. Vi fotade, var med i fotomaraton och delade mörkrum ett tag. Med tiden ebbade intresset, eller snarare andra intressen tog över. När min första son Adrian föddes kände jag att jag måste skaffa en digital kamera och börja fota. Tiderna hade förändrats och lättheten att fota med digitalkamera var välkommet. Jag ville som nästan alla föräldrar fota mina barn för att det både är kul och för att bevara minnen av dem och deras barndom. Jag skaffade mig en Nikon D90 med kitobjektiv 18-105 mm. Jag var jättenöjd med denna kamera och fotointresset tog tag om mig. jag började fota annat än familjen. Det som då stod mig närmast var djur och natur. jag har alltid fascineras av vilda djur och då inte minst de i Afrika som visats i serien Big Cat Diary. Nu är ju tyvärr lejon, leoparder, elefanter och noshörningar m. fl. inte så lättillgångliga för oss i norden. Men ändå. Snabbt började jag skaffa mig mer utrustning för mitt växande intresse. Ja, ni ser ju hur det har blivit.

 

Nu har jag hunnit med ett par fotoresor, ger mig ut i naturen hemmavid när jag kan och fotar familjelivet. Jag har inga andra mål än att ha roligt och njuta av mitt intresse. Sedan är det självklart att det finns en drift i att utvecklas som fotograf. Hittills har jag helt klart lärt mig mest via fotoböcker jag köpt och att delta i foto-forum med rak kritik som Birdphotografers.net. På forumet safaritalk.net har jag skrivit mina reserapporter på engelska, och där har de lästs av många.

 

Jag har fått Afrika i blodet. Efter några månade på hemmaplan börjar längtan efter en ny safari komma och nya planer börjar smidas.

Gregor Bergquist

Jag är född i Lund 1974, och flyttade med min familj till Stockholm när jag var 5 år. Uppväxt i Älvsjö, men flyttade till Midsommarkransen när jag var 15, och gick på Brännkyrka gymnasium. Därefter gick flyttlasset till Linköping där jag läst till psykolog. Jag arbetade sedan i 4 år för Psykologpartners. Under denna tid träffade jag min fru Veronica, och vi flyttade snart ihop. 2007 flyttade jag tillbaka till Stockholm med fru, hund och katter. Arbetade först på Gustavsbergs vårdcentral och sedan 2010 har jag drivit eget. Sedan oktober 2012 har jag arbetat som chef för Rudans Vårdcentral i Haninge. Jag är aktiv fritidspolitiker för Centerpartiet. Min son Adrian föddes i April 2010 och min son Benjamn föddes i December 2012. Jag och Veronica gifte oss i Augusti 2012.

 

Utrustning

Kameror - Nikon FM2, Nikon D4 och Ricoh GR

 

 

Man kan säga att jag började ordentligt med fotografi när jag på min 18års födelsedag fick en hett efterlängtad Nikon FM2 av mina föräldrar. FM2:an är fortfarande kvar, men kommer ärligt talat inte så ofta till användning längre. I dag fotograferar jag mest med Nikon D4 som jag känner mig mest bekväm med. Ricoh GR är vardagskameran.

Objektiv -

Från Nikon 24-70 till Nikon 600 mm.

 

Nedan är mina objektiv, och där det finns en länk har jag skrivit om den, klicka och läs.

 

 • Nikon D4 (2 st)
 • Ricoh GR
 • Nikon FM2
 • Nikon Nikkor AF-S 600mm f/4G ED VR
 • Nikon 300 mm PF VR f/4
 • Nikon AF 200mm f/4D ED-IF Micro-Nikkor
 • Nikon Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
 • Nikon 24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
 • Nikon Nikkor AF-S 50mm f/1.4G
 • Nikon AF-S TC-20E III
 • Nikon AF-S TC-14E II
 • Nikon SB-700
 • Elinchrom BX 500Ri
 • Elinchrom BX 250Ri

 

 

Ljus är en väsentlig ingrediens i foto. Blixtar och andra ljusomformare ger möjligheter som det naturliga ljuset inte alltid kan ge.

 

Fotoaktiviteter

Gregor Bergquist © All Rights Reserved